(Ne)varne živali

Pod vodo je mnogo zanimivih živali in večina od njih ni nevarnih. Živali nikoli ne napadajo, ker so lačne ali ker smo jim ljudje všeč. Če se že zgodi, da kakšna napade, je to zato, ker se nas bojijo ali ker branijo svojh teritorij ali mladiče.

Morske živali, ki jih moramo poznati (da preprečimo težave), so:
 

 

image073

 

 

Ognjeni črv – zraste do 20 cm, poraščen je z gostimi ščetinami, ki ob dotiku predrejo kožo in povzročijo srbenje, vnetje, bolečino in oteklino vbodlega mesta.

 

 

image075

 

 

Meduze – V nasprotju z nekaterimi drugimi meduzami delujejo jadranske meduze toksično le lokalno in le redko pride do lažjih splošnih slabosti. Med njimi je najbolj neprijetna pelaša mesečinka, ki pušča na koži dolgotrajne opekline. V primeru večkratne ponovitve opeklin z ožigalkarjem lahko pride do šoka zaradi nakopičenega strupa. Če vas opeče meduza, sperite opečeno mesto pod toplo vodo (najboljša za to je kisla voda ali urin). Strup meduze je termolabilen in polaganje čimbolj toplih obkladkov strup uniči. Zadnje čase se svetuje led, ki po naših izkušnjah ne deluje.

 

 

 

image077

 

 

 

 

Škarpena – strupene bodice ima v prvi in drugi hrbtni plavuti, plavuti škržnih poklopcev in drugi podrepni plavuti.

 

 

 

 

image079

 

 

 

Morski golob – ob repu ima nazobčano do 10 cm dolgo bodico, s katero skuša v obrambi zadeti napadalca. Bodica ima močan strup, ki lahko v težjih primerih povzroči težave z dihanjem in nezavest.

 

 

 

 

image081

 

 

Morski zmaj (pauk) – najbolj strupena jadranska riba. Na hrbtni plavuti in na plavutih škržnih poklopcev ima bodice, ki ob dotiku sprostijo močan strup. Oteklina na mestu vboda se lahko razširi na ves ud, pride do slabosti, bruhanja in v težjih primerih do šoka.
 

 

 

 

image083

 

 

 

Murena – ugorju in jegulji podobna riba, ki zraste do1,5 metra je pogosta predvsem v južnem Jadranu. Ne napade, če ni izzvana ali ogrožena. Njen ugriz ni strupen, je pa strupena njena kri in ostanki mrhovine na njenih zobeh.
 

 

 

 

image085

 

 

Morski pes – od približno 300 vrst jih je človeku nevarnih trideset. Napadi morskih psov na potapljače so v svetu zelo redki, pogostejši so napadi na plavalce. V Jadranu je najpogostejši morski pes Modrulj, ki je človeku nenevaren.

 

 

Med zadnjimi raziskavami je bilo dognano, da morskega psa še bolj od krvi privlači urin človeka. Torej, če se srečate z njim …

Npr. morske pse smo dolgo pojmovali kot ljudožerce. Seveda je za sam stereotip veliko prispeval kultni film Jaws (Žrelo). Vendar pa znanstveniki počasi spreminjajo te trditve, ki nikakor ne držijo. Statistike govorijo ravno nasprotno od omenjenega stereotipa, saj na leto v povprečju umrejo le štiri osebe zaradi napadov morskih psov, medtem ko ljudje na leto pobijemo kar 73 milijonov morskih psov! Torej, kdo je tu pravi ubijalec?

Veliko zanimivega o podvodnem svetu si preberite na spletni strani: All the sea